Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

NHG, wat kun je daar eigenlijk mee?

Ondanks dat de rentestanden voor hypotheken nog altijd historisch laag staan, blijft het spannend om voor een lange tijd een verbintenis met een hypotheekverstrekker aan te gaan. Niemand weet hoe de komende maanden, laat staan de komende jaren zullen verlopen. Je kunt je baan kwijtraken, ziek of arbeidsongeschikt worden. En dat terwijl je het rentepercentage van jouw hypotheek voor maximaal 20 jaar kunt vastleggen. Mocht je onverhoopt in een situatie belanden waardoor je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en jij jouw huis moet verkopen, dan biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een uitkomst.

 Wat houdt dat precies in?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie zorgt ervoor dat de hypotheekverstrekker de garantie heeft dat de hypotheek te allen tijde volledig wordt terugbetaald. Jouw bank heeft daardoor dus zekerheid en loopt minder risico wanneer jou onverhoopt iets overkomt. Wanneer je in zo’n situatie belandt en jouw hypotheeklasten niet meer kunt betalen, zal jouw woning verkocht moeten worden. Uiteraard zal de makelaar die jou hierbij helpt zijn of haar uiterste best doen. Toch kan het voorkomen dat jouw woning onvoldoende opbrengt om jouw volledige hypotheek terug te betalen. De eventuele restschuld wordt dan door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), beter bekend als NHG, aan jouw hypotheekverstrekker (veelal de bank) terugbetaald.

De belangrijkste voorwaarden van NHG

Klinkt aantrekkelijk, toch? Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je alleen wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. De meest bekende voorwaarde is de maximale verkoopprijs van de nieuw aan te kopen woning. Vanaf 1 januari 2020 is dit bedrag vastgesteld op € 310.000,-. Wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen, mag je 6 procent bij dit bedrag optellen. Het maximale bedrag komt dan uit op € 328.600,-.

Naast de maximale koopsom is het van belang dat de nieuwe woning jouw hoofdverblijf wordt en dat je een geldig identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebt. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je gebruik maken van NHG en bieden hypotheekverstrekkers een lager rentepercentage voor jouw nieuwe hypotheek. Je betaald daarentegen voor het afsluiten van een hypotheek met NHG wel eenmalig een borgtochtprovisie aan de Stichting WEW. In 2020 is dit een provisie van 0,7 procent van jouw hypotheekbedrag. Dit bedrag kun je in jouw hypotheek laten meefinancieren, of ervoor kiezen om het zelf te betalen. Je mag het provisiebedrag eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting, net als de eventuele rente die je hierover betaald.

Ben ik dan schuldvrij?

Nee, dat is niet het geval. Wanneer de NHG jouw overblijvende hypotheekschuld betaald aan de bank, heb jij een schuld bij de NHG. Maar wanneer jij niets aan de ontstane situatie kunt doen, wordt deze schuld kwijtgescholden. Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarin je relatie is beëindigd en geen van beiden in het huis kan blijven wonen, jouw partner is overleden, je arbeidsongeschikt of je baan bent (kwijt)geraakt. Als jij jouw huis verkoopt omdat je graag groter wilt wonen of een lening hebt afgesloten en daardoor jouw hypotheek niet meer kunt betalen, behoud je de schuld aan NHG.

 

Let op: als jij jouw huis met verlies verkoopt, zal jouw hypotheekverstrekker de schuld melden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Als jouw schuld wordt kwijtgescholden door NHG, wordt dit aan de BKR-registratie toegevoegd en is jouw schuld afgelost. De registratie blijft dan nog wel vijf jaar zichtbaar. Pas na deze vijf jaar kun je weer een hypotheek met NHG aanvragen.

 

Zijn er ook nadelen aan NHG verbonden?

Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk, en dat is het ook. Een hypotheek met NHG heeft namelijk geen nadelen. Natuurlijk zijn er regels en voorwaarden waaraan je moet voldoen, maar door de zekerheid die jij aan de bank biedt krijg je een nog lagere hypotheekrente, lagere maandlasten en weet je zeker dat je een financieel vangnet hebt voor het geval je in de problemen komt.

Een gemiddelde Nederlander verhuist om de zeven jaar, informeer of je dan de lage rente ook mee kan nemen naar je nieuwe hypotheek, dit omdat een NHG rente verbonden is aan de woning.  Het zou jammer zijn als je je rente voor 20 of 30 jaar hebt vast gezet en je die niet mee kan nemen naar een eventuele nieuwe woning. Informeer hier naar bij je hypotheekadviseur.

Hopelijk hebben we je met deze blog weer een hoop bijgeleerd over NHG. Mocht je vragen hebben, laat het ons dan gerust weten. We helpen je graag verder!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×