Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Coronacrisis: huis (ver)kopen of uitstellen?

De coronacrisis heeft niet alleen een sterke invloed op onze gezondheid, maar laat ook in de economie een grote verandering zien. Zo wordt steeds duidelijker dat iedere sector geraakt wordt en de huizenmarkt nog meer onder druk komt te staan. De afgelopen dagen werd er in de media dan ook geregeld over gesproken. Want waar er twee weken geleden nog woningen werden overboden is er nu angst voor een sterke groei in bijvoorbeeld de hypotheekrente. Zijn deze angsten terecht, of is dit juist hét moment om een huis te (ver)kopen? En hoe bezichtig je een woning in deze bizarre tijd?

Onzekerheid op een krappe woningmarkt

Coronacrisis of niet, het grote woningtekort is nog lang niet opgelost. In heel Nederland kampen we momenteel met een woningtekort van ruim 300.000 woningen. Net als in andere sectoren, bepalen vraag en aanbod ook in de huizenmarkt de prijs. Wanneer er een groot tekort is in het woningaanbod, betekent dat niet dat de huizenprijzen opeens flink zullen dalen. Bovendien: het tekort in aanbod zal door de coronacrisis niet afnemen, maar juist sneller groeien wanneer fabrieken stil staan en een groot deel van de bouwvakkers terug is gekeerd naar het land van herkomst.

Is het daarom verstandig om te wachten met het (ver)kopen van een woning? In het TV programma Kassa legden ze uit dat dit afhankelijk is van de betreffende woning. De verwachting is dat woningen met een gunstige ligging en oppervlakte populair blijven en goed verkocht worden, terwijl het bij andere woningen soms wat langer zal duren. Ook de reden van (ver)koop is hierin bepalend. (Ver)kopers met een luxe wens wachten even af, terwijl (ver)kopers die moeten (ver)kopen alsnog de markt zullen betreden. Dat zorgt ervoor dat woningen die al te koop staan wellicht sneller verkocht worden, maar misschien ook duurder dan ooit waren.

Stijgende hypotheekrente

Heeft de coronacrisis invloed op de historisch lage hypotheekrente van begin 2020? Terwijl we de afgelopen jaren de hypotheekrente alleen maar hebben zien dalen, hebben de eerste hypotheekverstrekkers afgelopen week de rentes een beetje verhoogd. Grotere banken zijn daarentegen juist coulant en schorten hypotheekrentes met een rentepauze een paar maanden op als de hypotheek, bijvoorbeeld voor ondernemers of zzp’ers, momenteel niet te betalen is. Terugkijkend naar het verleden, volgt de hypotheekrente over het algemeen de marktrente. Naar verwachting zal de hypotheekrente wellicht wat groeien, maar nog altijd laag blijven.

 Woning bezichtigen

Wie op zoek is naar een huis en zich al op de markt bevind, stopt door de coronacrisis niet opeens met zoeken. Maar hoe kun je een huis bezichtigen als je zo min mogelijk de deur uit mag? Waar een groot aantal makelaars gaat videobellen of de woning via een livestream op sociale media met haar volgers doorloopt, raadt Vereniging Eigen Huis in de uitzending van Kassa aan een nieuwe woning toch echt te gaan bekijken. Voorst Makelaardij sluit hierbij aan en kiest er dan ook bewust voor om geen video bezichtigingen in te plannen.

Wij zijn namelijk van mening dat je een huis moet voelen en ervaren om te beleven of dit jouw nieuwe thuis is. Uiteraard nemen wij hiervoor de nodige maatregelen en annuleren we de afspraak wanneer wij of jij/jullie gezondheidsklachten hebt. Daarnaast plannen we extra tijd in zodat kijkers elkaar niet tegenkomen en we tussen bezichtigingen door deurklinken en trapleuningen kunnen ontsmetten. Ook is de Open Huizen Route op 28 maart geannuleerd en vragen we jou om aan de maatregelen van het RIVM bij te dragen door met zo min mogelijk personen de woning te komen bezichtigen.

Dalende huizenprijzen?

Of de woningmarkt op de kop gezet wordt, is sterk afhankelijk van de duur van de coronacrisis. Logischerwijs hebben minder kijkers invloed op het (over)bieden van woningen. Zo kan overbieden een stuk minder noodzakelijk of wellicht zelfs overbodig worden en kan de verwachtte stijging in vraagprijs (5 à 6 procent volgens de Rabobank) lager uitvallen. Blijft de coronacrisis voor een lange periode aanhouden, dan kan de bijbehorende onzekerheid voor verandering gaan zorgen.

Ons advies voor nu? Als je al een langere tijd op zoek bent naar jouw ideale woning of een goede reden hebt om nu een huis te (ver)kopen, is er geen reden om dat nu niet door te zetten. Sterker nog: door minder druk op het bezichtigen van een woning zal de markt iets normaliseren en heb je wellicht meer tijd om tot een passend bod te komen. Over de onder- of overwaarde van een woning hoef jij je nu in ieder geval nog geen zorgen te maken, die zijn pas relevant op het moment dat je weer wilt verhuizen. Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of wil je een bezichtiging inplannen? Laat het mij gerust weten, ik help je graag verder!

 

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×