Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

10 aandachtspunten voor een optimale woning bezichtiging

In de zoektocht naar een nieuwe en misschien zelfs eerste woning kom je voor veel vragen te staan. Wat wil je? Waar wil je wonen? Waaraan moet jouw ideale woning voldoen? Zeker als je al meerdere woningen bekeken hebt weet je beter wat je wel en niet wilt. Als je dan eindelijk jouw droomhuis in Zwolle voorbij ziet komen én je een bezichtiging inplant, is het tijd om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Waar moet je op letten? En welke punten zijn cruciaal voor jouw onderhandelingspositie? In deze blog bereiden we je voor met onze 10 aandachtspunten voor een optimale woning bezichtiging.

Aandachtspunt 1 – Vraag om de reden van verkoop

Vraag tijdens jouw bezichtiging gerust naar de reden van de verkoop aan de makelaar. Als jij weet wat de situatie is van de verkopende partij kan je hierop inspelen. Zo kan het zijn dat ze een nieuwbouw woning gekocht hebben en dat de overdrachtsdatum flexibel maken jouw onderhandelingspositie versterkt. Maar het kan ook een andere reden zijn dat de verkopende partij gaat verhuizen, als jij weet wat deze reden is, kan jij beter inspelen op de wensen.

Aandachtspunt 2 – Onderhoudsstatus van de woning

Terwijl de ene woning net vers is opgeleverd, staat de ander wellicht al jaren op dezelfde grond en is er goed in geleefd. De onderhoudsstatus van een woning heeft veel te maken met het bouwjaar, maar is ook zeker af te lezen uit recente verbouwingen. Denk bijvoorbeeld eens aan een nieuwe badkamer, WC, keuken of vloer, maar vergeet ook vooral het buiten schilderwerk, de cv-ketel en eventuele andere installaties niet. Vraag de makelaar naar meer informatie over de onderhoudsstatus om zo jouw eventuele verbouwkosten inzichtelijk te kunnen maken. Bovendien kun je dan direct onderzoeken of er nog garantievoorwaarden op het uitgevoerde werk gelden.

TIP: Twijfel je over de onderhoudsstatus van de woning? Vraag dan een bouwkundige keuring van de woning aan om zekerheid over de technische staat te krijgen. Een gunstige uitkomst van deze keuring kun je als voorwaarde bij jouw bod opnemen.

Aandachtspunt 3 – Buitenkant en leefomgeving

In een markt waar woningen snel weg zijn en je na een eerste bezichtiging al een bod moet uitbrengen is het belangrijk dat je voor de eerste bezichtiging de buurt gaat verkennen. Maak voorafgaand aan de bezichtiging een wandeling in de omgeving van de woning. Kies hiervoor verschillende tijdstippen. Zo kan jij beter inschatten of het bijv. een drukke straat is, of er voldoende parkeergelegenheid is, hoe de zon in de tuin staat of op het balkon schijnt en meer. Vraag eventueel directe buren die uit huis stappen wat voor buurt het is. Zo leer jij deze buren direct kennen en kan jij beter inschatten of jij je in deze buurt thuis kan voelen.

Aandachtspunt 4 – Check het Energielabel

Een moderne woning in een nieuwbouwwijk is beter geïsoleerd dan een woning uit de jaren ’70 met karakteristieke eigenschappen. Voor beide woonstijlen zijn liefhebbers te vinden, maar bij beide woonstijlen hoort ook een ander energielabel. Vraag de verkoopmakelaar van jouw te bezichtigen woning naar het energielabel en de huidige energiemaandlasten. Zeker met stijgende gasprijzen en energieprijzen belangrijk om na te vragen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en kan je direct na aankoop eventueel isolatiemaatregelen doorvoeren of zonnepanelen plaatsen. Uiteraard mits dit in jouw budget en begroting past.

Aandachtspunt 5 – Lijst van roerende zaken

Iedere woning bevat spullen die (in overleg) kunnen worden overgenomen of zullen achterblijven. De verkoopmakelaar van de te bezichtigen woning beschikt over een lijst met roerende zaken waarop exact is aangegeven welke spullen dit betreft. Vraag naar deze lijst. Het kan voor de verkopende partij fijn zijn als jij bijv. een pas geplaatste vloer betaald overneemt. Het kan nét die pré zijn t.o.v. de andere bieders die dit wellicht niet willen betalen. Dit vergroot jouw kansen op het verkrijgen van de woning.

Aandachtspunt 6 – Controleer de Opleverdatum

Waar de ene verkoper de verhuisdatum naar de nieuwe woning al gepland heeft, is bij een ander de opleverdatum in overleg. Een combinatie van jouw bod, (financiële) voorwaarden en de opleverdatum kunnen voor de verkopende partij doorslaggevend zijn om voor jouw bod te kiezen. Onderzoek daarom altijd wat de gewenste opleverdatum is, ook als er (nog) geen specifieke datum is vastgelegd.

Aandachtspunt 7 – Marktinteresse?

Wanneer je al zoekend op allerlei websites een voor jou passende woning hebt gevonden, kan je onderzoeken hoeveel mensen de woning al bekeken hebben online. Zo weet je ongeveer wat de markt is voor jouw droomhuis in Zwolle. Ken je concurrentie of in ieder geval hoeveel mensen een woning bekeken hebben zodat jij jouw kansen beter kan inschatten.

Aandachtspunt 8 – Hoeveel bezichtigingen zijn ingepland

Online bekijken en ook het daadwerkelijk aantal bezichtigingen verschilt enorm. Daarom kan je gerust aan de makelaar vragen hoeveel bezichtigingen er zijn voor de woning. Zijn er 5, 10 of zelf 20 bezichtigingen? Dan kan je jouw bod hierop proberen af te stemmen.

Aandachtspunt 9 – Je huis verkopen en een huis aankopen?

Het laatste dat je wilt is dubbele maandlasten, heb je al een koopwoning? Dan heeft Voorst Makelaardij een speciaal aanbod. Als jij jouw woning via Voorst Makelaardij gaat verkopen, bieden wij de mogelijkheid om als jouw aankoopmakelaar mee te gaan. Wij zullen onafhankelijk naar jouw nieuwe droomhuis kijken en je tips en advies geven voor het meest optimale bod. Hiermee vergroot je de kans dat jij jouw droomhuis bemachtigd!

Aandachtspunt 10 – Wees nuchter tijdens een bezichtiging

Als jij online als het gevoel hebt dat dit jouw toekomstige woning is, kan het zijn dat je al op de droomwolk zit. Echter moet je proberen nuchter te blijven tijdens een bezichtiging. Zo voorkom je verrassingen na een belangrijke en grote aankoop als een woning. Als jij en je partner niet van de droomwolk af kunnen komen, overweeg dan een vriend of familielid mee te nemen. Die houdt je met beide benen op de grond tijdens de bezichtiging

Hoe Voorst Makelaardij jou kan helpen

In de huidige woningmarkt is er een tekort aan woningen in Zwolle en zijn er meer geïnteresseerden. Met de tips uit deze blog kan jij je beter voorbereiden op een bezichtiging. Mogen wij jouw huis verkopen? Dan helpen wij jou ook graag als aankoopmakelaar met het bemachtigen van jouw nieuwe ultieme droomhuis. Omdat wij jouw huidige woonsituatie kennen en jou ook beter leren kennen kunnen wij je uitstekend helpen met zowel aankoop als verkoop van je woning! Neem gerust contact met ons op!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×