Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Waarom is het belangrijk dat mijn makelaar is aangesloten bij een branchevereniging?

Wanneer je op zoek gaat naar een bij jou passende makelaar voor de aan- of verkoop van een woning, wil je een makelaar met de beste kennis over de woningmarkt in jouw regio. Uit recent onderzoek (uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Choice) is gebleken dat maar liefst 63 procent van de consumenten meer vertrouwen heeft in een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging. Maar wat betekent het eigenlijk als jouw makelaar is aangesloten bij een branchevereniging?

Drie brancheverenigingen

Nederland kent drie brancheverenigingen in de woningmarkt: de NVM, VBO en Vastgoedpro. De NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) is de grootste van de drie. Hier zijn ruim 3.000 makelaarskantoren met in totaal zo’n 4.000 makelaars bij aangesloten.

Het belang van een branchevereniging

Maar wat is nou eigenlijk het voordeel van een branchevereniging? Een branchevereniging waarborgt de kwaliteit van de makelaar of taxateur. Het beroep van makelaar was vroeger beschermd, maar kan inmiddels door iedereen worden uitgevoerd. Hierdoor is het belang van een branchevereniging de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Om je als makelaar bij één van de brancheverenigingen te kunnen aansluiten, moet je namelijk aan bepaalde opleidingsvereisten voldoen. Ook wordt er van een makelaar verwacht dat hij of zij meerdere keren per jaar cursussen of trainingen volgt, die door de branchevereniging worden georganiseerd. Zo blijft de kennis van de makelaar op peil en de registratie bij de branchevereniging actief.

Geschillencommissie Makelaardij

Wanneer je voor een makelaar kiest die bij een branchevereniging is aangesloten, kun je ervan uit gaan dat de makelaar over voldoende kennis beschikt en op de hoogte is van de laatste marktontwikkelingen in jouw regio. Bovendien kun je met een klacht over jouw makelaar ook bij de branchevereniging terecht. Zijn zij aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij, welke bevoegd is om te oordelen over een geschil tussen jou als consument en een makelaar(skantoor).

Beroeps- en gedragscode

Binnen de NVM en Vastgoedpro werken de aangesloten makelaars daarnaast met een Erecode waar zij zich aan dienen te houden. Dit betekent onder andere dat de aangesloten makelaars er alles aan doen om belangenverstrengeling te voorkomen. Zo zijn zij bijvoorbeeld verplicht om alle betrokkenen te informeren wanneer er met meer dan één bieder over een woning wordt onderhandeld. VBO hanteert dezelfde regels, maar noemt dit beroeps- en gedragscodes. Zodra deze code – binnen welke branchevereniging dan ook – wordt geschonden, mag iedere belanghebbende dit bij de tuchtrechter melden zodat de nodigde sancties kunnen worden opgelegd.

En bij welke branchevereniging is Voorst Makelaardij dan aangesloten?

Voorst Makelaardij is aangesloten bij VBO Makelaars (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed). VBO is een actieve branchevereniging met ruim 1.200 betrokken ondernemers. Om lid te zijn van VBO moeten wij in het bezit zijn van de juiste papieren, onze kennis permanent op peil houden middels cursussen en trainingen en uiteraard als makelaar gecertificeerd zijn. Daar zijn wij blij mee, want dankzij de kennisbijeenkomsten van VBO en verplichte permanente educatie blijven wij up-to-date over de vastgoed-en woningmarkt in Zwolle. Ook kunnen wij hierdoor jou de kwaliteit en dienstverlening bieden die jij van ons verwacht.

Meer dan alleen makelaardij

Als VBO lid bieden wij graag een totaaladvies op het gebied van wonen. Wij beschikken over een database met historische en actuele woninginformatie. Deze informatie zorgt ervoor dat wij jou goed kunnen voorzien van het juiste advies en de naar ons idee geschikte verkooprijs ook kunnen onderbouwen. Zo sta jij sterker in de onderhandeling bij de verkoop van jouw woning! Daarnaast zijn wij als VBO lid verplicht om ons te verzekeren tegen schade door beroepsfouten, wat ook in jouw belang is.

 Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je graag eens met ons kennismaken? Neem dan gerust contact met ons op. We ontmoeten je graag!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×