Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Waarom is een waardebepaling van je huis nodig?

Heb jij deze vraag al eens gesteld of in gedachte gehad? Door de stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren is dat zeker geen gekke vraag. Grote kans dat je door de bomen het bos echter niet meer ziet. Want een erkende of gevalideerde taxatie, is dat nou echt wat anders dan een gratis waardebepaling? En als dat dan anders is, waar zit het verschil dan eigenlijk in?

Verschil tussen een waardebepaling en taxatie

Goed, laten we eerst weer even terug gaan naar de basis. Jouw vragen snappen wij namelijk als geen ander. In ieder branche, en dus ook in de makelaarsbranche, worden allerlei vaktermen gebruikt. Juist om deze reden legden we in onze eerdere blog al het verschil tussen een waardebepaling en taxatie uitgebreid uit.

Kort samengevat is een waardebepaling een door een makelaar uitgevoerde berekening van de actuele verkoopwaarde van een woning. Een taxatie is een berekening van een gevalideerde makelaar-taxateur waarin de waarde van een woning wordt vastgelegd in een taxatierapport. Aan een (gratis) waardebepaling kunnen dus geen rechten worden ontleend, maar aan een taxatierapport wel.

Twee momenten

In onze vervolg blog stonden we al stil bij de verschillende redenen van een taxatierapport. Het verschil en de redenen zijn daarmee helder. Maar wat we nog niet hebben beantwoord is de vraag waarom je nou eigenlijk een waardebepaling van je woning zou moeten uitvoeren? Verrassend genoeg is dit namelijk niet alleen nuttig wanneer je van plan bent om binnenkort jouw huis te verkopen. Ook als je nog geen verhuisplannen hebt is het niet onverstandig om de waarde van jouw woning te laten bepalen.

Waardebepaling zonder verhuizing

Dat klinkt misschien onnodig, maar is het zeker niet. Een waardebepaling van jouw woning kan namelijk ook heel interessant zijn. Als je een (gratis) waardebepaling door een makelaar laat uitvoeren, kun je er namelijk achter komen dat een ander of groter huis toch haalbaar is. Ook kan het mogelijkheden opleveren voor het verlagen van jouw hypotheekrente, waarvoor een officiële taxatie dan wel weer nodig is. Daarnaast krijg je door een waardebepaling wellicht het idee om jouw hypotheek met hoge rentestand te doorbreken en door te stromen naar een groter huis. Een duurdere woning is met de huidige rentestand namelijk mogelijk tegen dezelfde maandlasten.

Waardebepaling bij verhuizing

Heb je al wel plannen om te gaan verhuizen en ben jij benieuwd wat jouw woning waard is? In dat geval is een (gratis) waardebepaling een logische stap. De waarde van jouw huidige woning bepaald namelijk ook mede de financiële ruimte voor een volgend huis. Door de waarde van jouw huidige woning in kaart te laten brengen, kun je beslissen of je eerst wilt verkopen of liever eerst wilt kopen.

Heeft mijn huis dan een andere waarde dan de WOZ-waarde?

Dat kan zeker! De WOZ-waarde, taxatiewaarde en verkoopwaarde van jouw woning kunnen en hoeven namelijk niet gelijk aan elkaar te zijn. Bovendien wordt de WOZ-waarde maar één keer per jaar gemeten en is deze waarde gebaseerd op het verleden. Om de actuele woningwaarde goed in te kunnen schatten is er volgens ons meer nodig dan een WOZ-berekening of online tool. Wij kiezen ervoor om bij iedere waardebepaling van een woning een op maat advies af te geven.

Laat jouw woningwaarde gratis door Voorst Makelaardij bepalen

Ben jij nieuwsgierig naar de actuele waarde van jouw woning in Zwolle en omgeving? Dan zijn wij benieuwd naar jouw adresgegevens. Op basis van de locatie, het onderhoud, de afwerking en kwaliteit van de woning kunnen wij een goede waardebepaling afgeven. Daarvoor komen graag bij jou thuis langs voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling.

Neem gerust contact met ons op, dan plannen we samen een afspraak in op een moment dat het jou goed uitkomt. Heb je een (andere) vraag of opmerking? Ook dan staan we uiteraard voor jou klaar!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×