Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Aangepaste voorwaarden voor het kopen van een woning vanaf 1 januari 2021

We vernamen het al op en rondom Prinsjesdag en lezen er de afgelopen weken steeds meer over. De overheid is in samenwerking met hypotheekverstrekkers drukdoende om de bestaande voorwaarden voor de aankoop van een nieuwe woning aan te passen, zodat dit vanaf 1 januari 2021 gunstiger wordt voor met name starters en doorstromers. Dat doen zij door de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar achterwege te laten én door de NHG kostengrens te verhogen naar € 325.000,-. Maar wat levert dit jou nou eigenlijk op? We leggen het je graag uit!

 Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Laten we beginnen met het vrijstellen van de overdrachtsbelasting. Deze voorwaarde gaat in per 1 januari 2021 en is alleen geldig voor kopers tot 35 jaar. Deze toch best ingrijpende beslissing zorgt ervoor dat (met name) starters en doorstromers een paar duizend euro minder hoeven te betalen bij de aankoop van een nieuwe woning. De vrijstelling voor de overdrachtsbelasting is eenmalig in te zetten en geldt alleen als je als koper de woning ook daadwerkelijk zelf gaat bewonen.

Wel overdrachtsbelasting vanaf 35 jaar

Ben je bij de overdracht van jouw nieuwe woning 35 jaar of ouder? Dan betaal je 2 procent overdrachtsbelasting. Het moment waarop de definitieve koopakte door de notaris wordt opgemaakt is de peildatum voor de leeftijdsgrens. Maar let op! De vrijstelling voor de overdrachtsbelasting geldt voor iedere koper afzonderlijk. Wanneer jouw mede-koper jonger is dan 35 jaar betaalt hij of zij geen overdrachtsbelasting over zijn of haar aandeel van de koop.

Ik heb mijn voorlopige koopcontract al getekend, wat nu?

Het is belangrijk om te weten dat de vrijstelling alleen geldt wanneer de daadwerkelijke overdracht bij de notaris na 1 januari 2021 plaatsvindt. Dat betekent dat je, ook wanneer het voorlopige koopcontract al is getekend of een bod uit wilt brengen op jouw droomhuis, gebruik kunt maken van deze regeling. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend en moet dan natuurlijk wel pas in het nieuwe jaar gepland staan.

Extra randvoorwaarden

Ga je samen een huis kopen en hebben jullie (of één van jullie) al een eigen woning? Dat maakt voor deze regeling geen verschil. De woning die jullie aanschaffen hoeft namelijk niet de eerste koopwoning te zijn om gebruik te maken van deze vrijstelling. Ook doorstromers kunnen tot 1 januari 2026 gebruik maken van deze voorwaarden. Om misbruik te voorkomen betalen kopers die de woning als belegging of investering zien per 1 januari 2021 geen 2 maar 8 procent overdrachtsbelasting.

NHG kostengrens tot € 325.000,-

De kwijtschelding van de overdrachtsbelasting is weer een mooie stap vooruit! Daarnaast zal de kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie per 1 januari 2021 verhogen van
€ 310.000,- naar € 325.000,-. Ook deze voorwaarde zorgt ervoor dat het voor starters en doorstromers toegankelijker wordt om een nieuwe woning te financieren. Bovendien heb je met een NHG-hypotheek de garantie dat jouw hypotheek wordt terugbetaald wanneer het voor jou door onvoorziene omstandigheden niet meer mogelijk is.

Wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen voor jouw nieuwe woning mag deze grens zelfs met 6 procent verhogen! Dat betekent dat je een hypotheek van € 344.500,- (in plaats van de € 328.600,- in 2020) aan kunt gaan met NHG garantie. De premie voor het afsluiten van een hypotheek met NHG is daarentegen ongewijzigd, deze blijft in 2021 0,7 procent.

Heb je naar aanleiding van de aangepaste voorwaarden een vraag of opmerking? Laat het ons dan gerust weten! Wanneer je benieuwd bent hoe je deze voorwaarden het beste kunt laten aansluiten op jouw situatie, adviseren we je contact op te nemen met een financieel- of hypotheekadviseur.

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×