Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bijkomende kosten bij het kopen van een woning

Vanaf het moment dat je een huis gaat kopen, weet je dat je flink in de buidel moet tasten. Want naast de maandelijkse hypotheeklast, zijn het vooral de bijkomende kosten die je af en toe even laten slikken. Met welke bijkomende kosten moet je rekening houden?

Eigen portemonnee

Je hebt goed onderhandeld over de verkoopprijs, je bent tevreden. Je zit nog niet aan je plafond, dus je hebt nog een klein beetje ruimte voor de notariskosten, de overdrachtsbelasting en een bouwkundige keuring. Echter, je bent er dan nog niet helemaal. Omdat je op dit moment maximaal 100 procent van de marktwaarde van de gekochte woning kan lenen, zijn er veel kosten die je uit eigen portemonnee moet betalen. Welke kosten dat zijn, hangt ervan af of je nieuwbouw of bestaande bouw koopt.

Bestaande bouw

Bij bestaande bouw betaal je de kosten koper. Dit zijn, zoals de naam al zegt, de kosten die voor rekening van de koper komen en bestaan uit alle kosten die je bij het kopen van een huis hebt. Deze kosten komen neer op gemiddeld 6 procent van de koopprijs. Dit zijn:

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw betaal je geen kosten koper. Deze woningen zijn vrij op naam. Dit houdt in dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Daarnaast vervallen ook de kosten van de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. In het geval van nieuwbouw betaal je al voor de woning nog voordat je de sleutel overhandigd hebt gekregen. Deze kosten komen neer op gemiddeld 9 procent van de koopprijs. Je betaalt:

  • Het bouwdepot: dit is een deel van uw hypotheek dat wordt gereserveerd voor de bouw of de aankoop van de woning. Dit bedrag wordt op een aparte rekening gezet waaruit je de rekeningen voor de bouw betaalt.
  • Bouwrente: de aannemer schiet in de eerste fase van de bouw, de kosten voor. Deze moet je als koper terugbetalen, met rente.
  • Hypotheekrente tijdens de bouw: zodra de hypotheek de notaris is gepasseerd, betaal je rente en aflossing. Heb je, op het moment dat er gebouwd wordt nog een koopwoning, dan betaal je een dubbele rente.
  • Overige kosten: de verkoper kan verschillende kosten doorberekenen aan de koper. Denk hierbij aan de koop van de grond, aansluitkosten op bijvoorbeeld water en elektriciteit, kosten voor architecten en gemeentelijke belastingen.

Houd er bij het kopen van een huis altijd rekening mee, dat er meer kosten gemaakt moeten worden dan alleen de koopprijs van je woning.

 

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×