Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bijkomende kosten bij het kopen van een woning

Vanaf het moment dat je een huis gaat kopen, weet je dat je flink in de buidel moet tasten. Zeker in deze tijd waarin er veel wordt overboden. Want naast de maandelijkse hypotheeklast, zijn het vooral de bijkomende kosten die je af en toe even laten slikken. Met welke bijkomende kosten moet je rekening houden als je een huis gaat kopen?

Wat moet je zelf financieren?

Je hebt goed onderhandeld over de verkoopprijs, je bent tevreden. Je zit nog niet aan je plafond, dus je hebt nog een klein beetje ruimte voor de notariskosten, de overdrachtsbelasting en een bouwkundige keuring. Echter, je bent er dan nog niet helemaal. Op dit moment kan je maximaal 100 procent van de marktwaarde van de gekochte woning lenen. Ga je overbieden op de marktwaarde? Dan zal je dit zelf moeten financieren. Daarnaast zijn er veel kosten die je uit eigen portemonnee moet betalen. Welke kosten dat zijn, hangt ervan af of je nieuwbouw of bestaande bouw koopt. Houd er bij het kopen van een huis altijd rekening mee, dat er meer kosten gemaakt moeten worden dan alleen de koopprijs van je woning.

Financiering Bestaande bouw

Bij bestaande bouw betaal je zelf de kosten koper. Dit zijn, zoals de naam al zegt, de kosten die voor rekening van de koper komen. Deze kosten bestaan uit alle kosten die je bij het kopen van een huis hebt. Gemiddeld gaat het om ca. 6% van de koopprijs. Omdat het een verzameling van meerdere kosten zijn een overzicht van wat er bij de kosten koper is inbegrepen:

Financiering Nieuwbouw woning

Bij nieuwbouw betaal je geen kosten koper. Deze woningen zijn vrij op naam. Dit houdt in dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Daarnaast vervallen ook de kosten van de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. In het geval van nieuwbouw betaal je al voor de woning nog voordat je de sleutel overhandigd hebt gekregen. Deze kosten komen neer op gemiddeld 9 procent van de koopprijs. Je betaalt:

  • Het bouwdepot: dit is een deel van de hypotheek dat wordt gereserveerd voor de bouw of de aankoop van de woning. Dit bedrag wordt op een aparte rekening gezet waaruit je de rekeningen voor de bouw betaalt.
  • Bouwrente: de aannemer schiet in de eerste fase van de bouw, de kosten voor. Deze moet je als koper terugbetalen, met rente.
  • Hypotheekrente tijdens de bouw: zodra de hypotheek bij de notaris is gepasseerd, betaal je rente en aflossing. Heb je, op het moment dat er gebouwd wordt nog een koopwoning, dan betaal je dubbele rente.
  • Overige kosten: de verkoper kan verschillende kosten doorberekenen aan de koper. Denk hierbij aan de koop van de grond, aansluitkosten op bijvoorbeeld water en elektriciteit, kosten voor architecten en gemeentelijke belastingen.
  • Vergeet niet bij een nieuwbouw woning dat je de woning vaak casco krijgt. Je moet denken aan het afwerken van de muren, de tuin, eventuele kosten van een badkamer, keuken, vloeren etc. Bij een bestaande woning kan je er soms voor kiezen dit later te doen. Bij een nieuwbouw woning komen deze kosten er nog overheen voor je er kunt wonen.

Informatie over Startersvrijstelling

Zoals eerder aangegeven is er bij de overdrachtsbelasting een mogelijkheid voor een startersvrijstelling. Graag vertellen wij je meer over de 4 voorwaarden voor deze vrijstelling:

  • Je hebt recht op startersvrijstelling, indien je op of na 1 januari 2021 een woning koopt waar je zélf langere tijd gaat wonen.
  • Daarnaast dien je meerderjarig te zijn én jonger dan 35 op het moment dat je de woning verkrijgt. Het moment van verkrijgen is het moment van ondertekening van de notariële akte van levering.
  • Heb je de woning verkregen op of na 1 april 2021? Dan mag de woningwaarde niet hoger zijn dan €400.000,-. Meestal gaat het bij die waarde om de koopsom zoals opgenomen in de koopovereenkomst. Het gaat in dit geval om de waarde van de volledige woning, dus incl. tuin, garage en schuur. 
    LET OP: Als de woning op erfpachtgrond staat, wordt ook de waarde van de gekapitaliseerde canon bij de waarde van de woning opgeteld!
  • De laatste voorwaarde is dat je nog niet eerder gebruik gemaakt hebt van de startersvrijstelling.

Je huis verkopen én een nieuw huis kopen?

Wij zijn overtuigd van de persoonlijke aanpak bij het kopen van een huis in Zwolle. Als wij jou beter kennen kunnen wij je beter helpen met het realiseren van jouw droomwens. Daarom bieden wij een complete ondersteuning als jij jouw woning via ons verkoopt. Je kan in dit geval ook gebruik maken van onze ervaring en deskundigheid voor aankoop van de nieuwe droomwoning in Zwolle. Omdat wij je huidige woonsituatie kennen en weten wat jouw wensen zijn kunnen wij jou beter advies geven bij jouw zoektocht naar je nieuwe woning. Neem gerust contact met ons op als je meer informatie wilt.

 

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×