Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Gratis Woningwaarde Check - Verkoopplannen?

Vraag een woningwaarde check aan.

WOZ-waarde gelijk aan de verkoopwaarde?

Recentelijk heeft de gemeente Zwolle de WOZ-waarde van jouw woning bepaald. Deze kan hoger uitvallen dan gewenst. Over de WOZ waarde hebben wij eerder een blog geschreven. Dit keer vertellen wij je graag meer over het verschil tussen de WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning. Want ook al hebben deze drie veel met elkaar gemeen, ze zijn wel degelijk verschillend.  Vooropgesteld: de WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning kunnen en/of hoeven niet gelijk aan elkaar te zijn. Waarom dat is, dat leggen we je in deze blog uit.

Wat is de rol van de WOZ-waarde bij de verkoop van mijn woning?

Deze vraag wordt ons geregeld gesteld en snappen wij heel goed. De Gemeente Zwolle taxeert alle onroerende zaken in haar gemeente en maakt daarbij gebruik van een vergelijkingsmethode.

De WOZ-waarde van woningen kun je zien als de marktwaarde op de pijldatum. Elke huizenbezitter krijgt die WOZ-woningwaarde op een WOZ-beschikking. Bij de berekening van de WOZ-waarde houdt de gemeente onder meer rekening met:

  • De ligging van de woning;
  • Inhoudsgegevens;
  • Oppervlaktegegevens;
  • Verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Peildatum van de WOZ-waarde

Belangrijk is om rekening te houden met het feit dat de peildatum van de WOZ-waarde van je woning ligt op het voorgaande jaar. In 2023 heb je dus de WOZ waarde ontvangen van begin 2022. In 2022 waren de huizenprijzen reeds met 20% gestegen, maar tegen het eind van het jaar kwam er een omslag van de woningwaarde. Het kan dus voorkomen dat de WOZ-waarde van jouw woning hoger is dan de marktwaarde op dit moment.

Verschil WOZ-waarde en taxatiewaarde

Een ambtenaar van de Gemeente Zwolle bepaalt / taxeert de WOZ-waarde van jouw woning vanaf een afstand en in veel gevallen digitaal. Wij als makelaar & taxateur bekijken jouw woning met andere ogen. Wij hechten bijvoorbeeld veel meer waarde aan de kwaliteit van afwerkingen, waardoor de taxatiewaarde dichter bij de verkoopprijs zal liggen dan de WOZ-waarde.

Betekent dat dan dat de WOZ-waarde niets zegt over een mogelijke verkoopprijs? Niet helemaal. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning anders uitvalt dan de WOZ-waarde, zeker in een veranderende markt. Iedereen kan overigens de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.

Hoe wordt de verkoopprijs van mijn woning bepaald?

Wij bepalen de vraagprijs van jouw woning in Zwolle niet enkel en alleen gebaseerd op de WOZ-waarde. Sterker nog, soms laten het zelfs links liggen. De WOZ-waarde van jouw woning is namelijk gebaseerd op de waardepeiling van het vorige kalenderjaar. Wij bepalen de juiste verkoopprijs van jouw huis door te kijken naar de staat waarin jouw woning zich bevindt. Dit doen wij zowel van binnen als van buiten. Daarnaast meten wij het één en ander op en vergelijken wij jouw woning met woningen uit onze database. Tot slot bekijken we de huidige markt en bepalen daarna de juiste verkoopprijs. Het laatste wat wij willen is een té hoge vraagprijs, geen bezichtigingen én een noodzakelijke prijsdaling. Het direct neerzetten van de juiste vraagprijs van jouw woning zorgt voor een beter eindresultaat.

WOZ waarde heeft geen invloed op de verkoopwaarde

Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie. Voelt de potentiële koper zich in jouw huis prettig én thuis? Dan bestaat er een grote kans dat hij of zij geen enkele moeite met jouw verkoopprijs heeft. Met onze jarenlange ervaring als makelaar / taxateur én onze hulp met styling zorgen wij ervoor dat jouw woning er zowel op de foto’s als tijdens de bezichtigingen er top uitziet. Zo vergroot je de kans op de succesvolle verkoop van jouw huis in Zwolle.

Denk je er over na om jouw huis te verkopen en ben je benieuwd naar de verkoopwaarde van jouw woning? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende, gratis waardebepaling.

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×