Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

7 tips voor het kiezen van de juiste makelaar

Wanneer je op het punt staat om jouw huis te verkopen, wil je de juiste verkoop makelaar uitkiezen. En dat is best lastig, met een ruim aanbod aan makelaars in jouw buurt. Hoe vind jij een makelaar die bij jou past, kennis van zaken heeft en een geschikte vraagprijs voor jouw woning vaststelt? En is dat eigenlijk wel het belangrijkste? Of zijn er nog andere punten waar je in jouw zoektocht rekening mee moet houden? In deze blog helpen we je op weg met onze tips voor het kiezen van de juiste makelaar.

Tip 1: Vraag om aanbevelingen

Wanneer één van jouw vrienden, familieleden, buren of kennissen net zijn (of haar) huis verkocht heeft, wil hij vast de ervaring hiervan met jou delen. Vraag hem hoe hij bij de makelaar terecht is gekomen en waarom hij voor deze makelaar gekozen heeft. Door goed te luisteren naar de ervaringen kom je hoogstwaarschijnlijk al tot een aantal geschikte makelaars. Natuurlijk kun je daarnaast ook Google inzetten om jouw zoektocht te vergroten. Als je het belangrijk vindt dat jouw huis in de schijnwerpers komt te staan, kun je namelijk al veel aflezen van de website en online vindbaarheid van een makelaar.

Tip 2: Onderzoek de verkoop aanpak

Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk gaat het om een snelle en goede verkoop van jouw huis. Toch zijn er veel verschillende manieren om dit te bereiken. Met mooie foto’s, een video van de woning of een prachtige brochure bijvoorbeeld. Makelaars onderscheiden zich hierdoor. Het is dan ook belangrijk om – voordat je een afspraak inplant – al een beeld te hebben van de aanpak en presentatietools van de makelaar. Op de website van een makelaar lees je hier vaak uitgebreide informatie over.

Onderzoek ook of de makelaar actief is op Funda en social media. Als VBO makelaar kunnen wij geen profiel aanmaken op Funda, wel kun je onze verkoopscores terugvinden. Natuurlijk is Funda een prachtige tool voor de verkoop van een woning, al hechten wij daarnaast veel waarde aan onze Facebook en Instagram accounts.

Tip 3: Vraag naar de kosten

Tot 2001 waren de kosten van makelaars wettelijk bepaald en dus voor iedereen hetzelfde. Inmiddels mag iedere makelaar zelf beslissen welke tarieven voor de verkoop van een woning worden gevraagd. Dat maakt het kiezen van de juiste makelaar interessant, maar ook lastiger. Helaas zijn er nog altijd veel makelaarskantoren die niet duidelijk zijn over de tarieven die zij hanteren. Terwijl dit juist zo’n belangrijk onderdeel is bij de verkoop van jouw woning! Wij vinden transparantie in onze aanpak én kosten heel belangrijk. Daarom werken wij met een vast tarief en bijbehorende verkooppakket. Zo weet jij altijd wat je van ons mag verwachten en zijn er geen verborgen kosten.

Tip 4: Lees ervaringen van eerdere verkopers

Op de verschillende websites voor de verkoop van een woning vind je reviews van eerdere verkopers. Naast Funda kun je hiervoor terecht op de website van de makelaar zelf. Lees deze reviews door om te beoordelen of de tot nu toe uitgekozen makelaars ook hier goed uit de verf komen.

Tip 5: Kies voor een regionale makelaar

Wanneer je kiest voor een regionale makelaar, heb je jouw eerste stap naar een succesvolle verkoop al gezet. Een lokale makelaar is actief in jouw regio, kent de huizenmarkt in jouw omgeving en heeft een netwerk met potentiële kopers. Regionaal zijn er nog flinke verschillen in de huizenprijzen. Wanneer je kiest voor een lokale makelaar, kun je er vanuit gaan dat hij of zij beter weet in te spelen op het regionale vraag en aanbod. Hierdoor is de verkoop van jouw huis veelal sneller rond. Bovendien hecht een lokale makelaar veel meer waarde aan een goed gevoel en fijne samenwerking, twee belangrijke eigenschappen in het kiezen van de juiste makelaar.

Tip 6: Laat je gevoel spreken

Terwijl het er op papier allemaal nóg zo goed uit kan zien, is jouw gevoel en de klik met een makelaar het belangrijkste. Als (kleiner) makelaarskantoor in Zwolle e.o. vinden wij de persoonlijke aanpak het allerbelangrijkste. Door onze betrokkenheid en transparante werkwijze hopen we jou zo duidelijk en prettig mogelijk te begeleiden bij de verkoop van jouw woning. Dit is immers teamwork!

Twijfel je welke makelaar het beste bij je past? Lees dan toch nog eens de reviews! En onderzoek ook zeker of de makelaar die jij voor ogen hebt is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals Vastgoedpro, NVM of VBO. Om te voldoen aan dit kwaliteitskeurmerk moeten makelaars jaarlijks voldoen aan diverse eisen en examens. Dit keurmerk geeft niet alleen vertrouwen, maar zorgt er ook voor dat jij een beroep kunt doen op een geschillencommissie bij een eventueel conflict.

Tip 7: Klaar voor de test?

Terwijl je alweer bij onze laatste tip bent aangekomen, heb je hopelijk een shortlist kunnen maken van een aantal geschikte makelaars. Nu is het tijd voor de test! Je kunt de telefoon pakken en kijken hoe er aan de andere kant van de lijn gereageerd wordt. Spreek je de makelaar zelf of word je te woord gestaan door een secretaresse of receptioniste? Je kunt er ook voor kiezen om een contactverzoek in te vullen via de website. Zo zie je direct hoe snel en vriendelijk jouw aanvraag wordt opgepakt. De eerste klik merk je snel genoeg bij het plannen van een afspraak, welke werkwijze je ook kiest.

We hopen je hiermee inzicht te geven in de punten die komen kijken bij het kiezen van de juiste makelaar. Natuurlijk is jouw uiteindelijke keuze vooral een persoonlijke keuze. Luister dus goed naar je gevoel en intuïtie, die kloppen altijd! Wij kijken er in ieder geval naar uit om je te leren kennen.

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×