Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bieden bij inschrijving, hoe werkt dat eigenlijk?

Je hebt al vele leuke huizen bezocht, maar komt als het om bieden gaat er telkens maar niet tussen. Tot nu. Je hebt namelijk jouw droomhuis gevonden en wil dit keer niet achter het net vissen. Met de juiste voorbereiding en het beste bod sta je klaar om de woning te bezichtigen. Maar door het vele animo heeft de makelaar ervoor gekozen om de verkoop op inschrijving open te stellen. Iets wat je misschien al eens bent tegenkomen, of wellicht nog niet kent. In deze blog leggen we je graag uit waarom dit wordt toegepast en hoe het van A tot Z werkt.

 Verkoop bij inschrijving

Bieden of verkoop bij inschrijving (het is maar net hoe de makelaar het noemt) is een verkoopmethode waarbij verschillende geïnteresseerden tegelijkertijd een bod mogen uitbrengen. In de huidige woningmarkt wordt deze verkoopmethode geregeld toegepast bij huizen waarvan de verkoper en/of makelaar van te voren al weten dat er veel enthousiastelingen zullen zijn. Maar wat is er dan zo anders aan?

Wanneer er gekozen wordt voor verkoop bij inschrijving verlopen de bezichtigingen net zoals op andere momenten. Iedere geïnteresseerde krijgt de tijd om het huis te bekijken en te onderzoeken of hij of zij zich hier thuis voelt en een bod wil uitbrengen. Vervolgens mogen alle geïnteresseerden via een inschrijving één bod uitbrengen. Geen onderhandelingen dus, maar direct met jouw eindbod op tafel. Dit kan tot een vastgesteld sluitingsmoment, veelal een datum en soms zelfs een specifiek tijdstip.

Keuze van de verkoper

Deze verkoopmethode is met name door de keuzemogelijkheid van de verkoper anders dan anders. De verkopende partij kan namelijk zelf kiezen aan wie zij de woning gunnen. Dit kan de hoogste bieder zijn, maar ook degene met de gunstigste voorwaarden of een andere, persoonlijke reden. Als bieder weet je in deze situatie niet wat andere geïnteresseerden hebben geboden of als voorwaarden hebben gesteld. Alle bieders krijgen daardoor gelijke kansen.

Het juiste bod

Toch maakt juist dat het zo lastig. Want hoe weet je nou welke bod het beste is? Of welke voorwaarde je moet stellen? We zien in deze situatie vaak biedingen voorbij komen die een stuk hoger liggen dan anderen. Waarschijnlijk is deze geïnteresseerde dusdanig enthousiast of bang om opnieuw achter het net te vissen.

Desalniettemin willen we je adviseren om een weloverwogen bod uit te brengen. Geen extreem hoge biedingen, maar een marktconforme prijs die volgens jou past bij de woning en huidige huizenmarkt. Blijf vooral rationeel denken en probeer je enthousiaste gevoelens nog even in bedwang te houden! Doe een serieus bod, maar denk ook na over de toekomst. Denk na over het moment dat jij het huis in misschien wel een hele andere woningmarkt weer wilt verkopen.

5 tips voor bieden bij inschrijving

Om je te helpen met het bepalen van het juiste bod, hebben we een vijf tips die we graag met je delen:

  1. Ga van te voren goed na wat je kunt en wil betalen voor de woning. Overleg met een hypotheekverstrekker en neem een aankoopmakelaar mee naar de bezichtiging of het open huis. Een aankoopmakelaar kan goed met je meekijken en meedenken over het juiste bod.
  2. Denk bij het formuleren van jouw bod niet alleen na over de prijs die je wilt betalen, maar ook over de voorwaarden die je daaraan verbindt. Formuleer jouw gewenste leveringsdatum en eventuele voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring.
  3. Realiseer je dat iedere extra voorwaarde, van leveringsdatum tot keuring, ook een extra nadeel met zich brengt. Hoe flexibel je bent in de overdracht van de woning of hoe zeker je al weet wat jouw financiële ruimte is, hoe interessanter je voor de verkopende partij wordt. Heb je geen specifieke datum in gedachten? Of heb je jouw financiële mogelijkheden al goed onderzocht? Meld dit dan vooral!
  4. Steek je kop boven het maaiveld uit en kies voor een uniek bod. Een bod wat niet verwacht wordt en nét even afwijkt van de rest. Kies bijvoorbeeld voor € 283.567,- in plaats van € 280.000,-. Wedden dat jouw bod opvalt tussen de rest? Je maakt de verkopers namelijk direct nieuwsgierig naar dit bijzondere getal!
  5. Verkopers hebben vaak een emotionele band met het huis. Het is voor hen daarom belangrijk het huis te verkopen aan iemand die ze het gunnen. Hoe persoonlijker jij jouw bod aan hen presenteert, hoe groter jouw kansen worden. Schrijf een persoonlijke brief met jouw motivatie waarom je hier wilt wonen en voeg een foto toe.

Gefeliciteerd, je bent de gelukkige!

Heeft jouw bod indruk gemaakt op de verkopers en ben jij de gelukkige koper van de woning geworden? Gefeliciteerd! De verkopende makelaar zal je hierover inlichten en vervolgens de concept koopovereenkomst opstellen om alles vast te leggen. Na het tekenen van de koopovereenkomst door beide partijen heb jij als koper uiteraard nog het wettelijke recht op de bedenktijd van drie dagen.

Heb jij jouw droomhuis in het vizier en wil je een bod uitbrengen? Vraag ons gerust om hulp, als aankoopmakelaar begeleiden we je graag in dit traject.

 

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×