Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wanneer heb ik een taxatierapport nodig?

In onze eerdere blog schreven we over het verschil tussen een (gratis) waardebepaling en een taxatie. Dit keer geven we je graag informatie over de vele verschillende redenen voor het aanvragen van een taxatierapport. Daarnaast nemen we je mee in de verschillende soorten taxaties en de inhoud van een taxatierapport. Want wanneer is een taxatierapport echt nodig? En waar moet een volledig taxatierapport aan voldoen?

Redenen voor een taxatierapport

Voor we uiteenzetten wat de redenen voor een taxatierapport kunnen zijn, gaan we even terug naar de basis. Een taxatie is een geschatte waarde van een woning. In een taxatierapport wordt de marktwaarde van een woning vastgesteld door een register-taxateur. Zo’n taxatierapport is pas bruikbaar als het door een validatie instituut, het NWWI, is gevalideerd.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een taxatie aan te vragen

 • Bij de aankoop van een nieuwe woning;
 • Voor een overbruggingshypotheek bij de verkoop van jouw huis;
 • Wanneer jij jouw hypotheek of (opstal)verzekering af- of oversluiten;
 • Bij het verlagen van de renteopslag;
 • Voor het verbouwen van je woning; 
 • Bij een scheiding voor het verdelen van bezittingen en vermogen;
 • Je hebt een kavel gekocht en gaat een nieuwbouwwoning bouwen;
 • Bij een erfenis om de waarde van het vastgoed vast te stellen;
 • Je hebt een bezwaar aangetekend tegen de WOZ-waarde van jouw woning.

Wat staat erin een taxatierapport?

Om een taxatierapport uit te kunnen werken komen graag bij jouw (nieuwe) woning langs. Wij zijn NRVT geregistreerd makelaar-taxateur en zullen zowel de binnen- als buitenkant beoordelen. Wij kijken naar:

 • Bouwkundige staat van de woning
 • Isolatie en energiezuinigheid
 • Kwaliteit van gebruikte materialen
 • Functionele indeling
 • Ligging en locatie

Dit wordt allemaal in het taxatierapport opgenomen. Daarnaast checken we de bodemgesteldheid m.b.t. verontreiniging en kijken we naar het bestemmingsplan. Nadat wij alle informatie hebben verzameld, werken we het taxatierapport voor je uit. Daarin omschrijven we de woning en omgeving. En komen publieke aspecten zoals de afstand tot verschillende voorzieningen aan bod en onderbouwen we ons waardeoordeel door vergelijkbare woningen in de directe omgeving als referenties te gebruiken.

Wat kost een taxatie en hoe lang is een taxatie geldig?

De kosten voor een taxatierapport verschillen per taxateur, al werken de meeste taxateurs met een vast tarief.  Wil jij weten wat een taxatie bij ons kost? Bekijk onze taxatiepagina. Bij Voorst Makelaardij zijn de kosten voor het opvragen van informatie bij de gemeente of het Kadaster, administratie- of validatiekosten en de BTW inbegrepen bij de prijs. Met betrekking tot de geldigheid van de taxatie ben je afhankelijk van de regels van jouw geldverstrekker. We adviseren je daarom van te voren te onderzoeken welke regels bij de door jou uitgekozen geldverstrekker gelden.

Vraag op tijd een taxatierapport aan

Afsluitend geven we je nog graag de tip om niet te lang te wachten met het aanvragen van een taxatie. Gemiddeld duurt het uitwerken van een taxatierapport ongeveer één week. Vanaf het moment dat wij de woningopname doen werken wij het taxatierapport binnen twee werkdagen uit. Daarnaast is er soms een lange afhandeltijd bij de hypotheekverstrekker. Houd hier dus rekening mee.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je een taxatie door ons laten uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×