Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie

Je hebt een prachtig huis op het oog en bent benieuwd wat een redelijke verkoopprijs voor jouw eigen woning zou kunnen zijn. In jouw zoektocht naar een bij jou passende makelaar kom je telkens twee termen tegen: een waardebepaling en taxatie. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee begrippen? Het is één van de veel gestelde vragen aan een makelaar. Want terwijl de definities van beide begrippen wellicht niet voelen als een verschil (je krijgt immers de marktwaarde van jouw woning te horen), bestaat het verschil wel degelijk. In deze blog leggen we het jou zo compact, maar duidelijk mogelijk uit.

Uitleg (Gratis) waardebepaling?

Een woning kopen is iets dat je niet iedere dag doet. Zeker als je al een woning gekocht hebt, moet je goed weten wat je nieuwe koopbudget is. Om jezelf goed voor te bereiden op de aankoop van een nieuwe woning moet je natuurlijk een reële inschatting hebben wat jouw huidige woning waard is. Met deze inschatting kan je in de juiste prijscategorie op Funda zoeken. Uiteraard kan je dan ook een betere zoekopdracht aan een aankoopmakelaar meegeven. De actuele marktwaarde van je woning is dus heel belangrijk. Bijna alle makelaars bieden de mogelijkheid voor een waardebepaling. Bij Voorst Makelaardij in Zwolle kan je een gratis waardebepaling aanvragen.

Hoe bepalen wij de waarde van jouw woning?

Voor een waardebepaling maken wij een berekening van de actuele verkoopwaarde van jouw huidige koopwoning in Zwolle. Om de juiste waarde te bepalen, komen wij langs voor een woningopname. We kijken naar de (bouwkundige)staat van het huis, vragen jou naar bijzonderheden en houden rekening met de locatie van het huis. Terug op kantoor zullen we alles op een rijtje zetten en kijken naar recent verkochte woningen in de omgeving die goed vergelijkbaar zijn. Aan de hand van al deze gegevens, geven we een advies voor de vraagprijs van jouw woning.

Wat is een taxatie en taxatierapport?

Wanneer je een taxatie laat doen door een geregistreerd taxateur krijg je een gevalideerd rapport waar je ook écht wat mee kunt. Een taxatie is een berekening van een register taxateur. In een taxatierapport wordt de marktwaarde van jouw woning vastgelegd. Dat taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten, verhogen of overzetten van een (opstal)verzekering of hypotheek.

Wat staat er extra in een taxatie rapport?

Net als bij een waardebepaling wordt gekeken naar de bouwkundige- en afwerkingsstaat van de woning, de afmetingen en de mate van energiezuinigheid. Daarnaast wordt er goed gekeken naar de locatie en worden al deze gegevens vergeleken met recent verkochte en vergelijkbare woningen in de buurt. Al deze punten zorgen samen voor een uitgebreid en gevalideerd rapport. De kosten van een taxatie zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting in geval van (her)financiering van jouw eigen woning. Een taxatierapport kan je ook gebruiken voor het verlagen van de renteopslag. Weten wat een taxatie via onze NWWI-taxateurs kost? Bekijk onze taxatiepagina.

Waardebepaling voor verkopers en taxatierapport is voor kopers

Als woningverkoper kies je vaak voor de gratis waardebepaling om te weten wat de juiste verkoopprijs is voor jouw woning. Wanneer je echter een woning koopt zal je voor het afsluiten van je hypotheek vaak een officieel taxatierapport nodig hebben. De hypotheekverstrekker wil namelijk weten of het verstrekte geldbedrag overeenkomt met de actuele waarde van de woning.  De NWWI erkende taxateurs van Voorst Makelaardij leveren een rapport op die gevalideerd is door een extern instituut. Hierdoor kan je zelfs een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie verkrijgen.

Voorst makelaardij helpt je aan advies

Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet of je voor een waardebepaling of taxatie moet gaan? Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag bij je langs, denken met je mee zodat jij straks in jouw droomhuis in Zwolle kunt wonen.

 

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×