Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat kost een makelaar eigenlijk?

Het is zo ver, je bent klaar voor de aan- of verkoop van jouw woning! Waar wij jou in onze vorige blogs al inspireerden met aandachtspunten voor een optimale bezichtiging en tips voor het verkoopklaar maken van jouw woning heb jij de afgelopen weken niet stilgezeten. Maar voordat je jouw woning op de markt aanbiedt, wil je eerst duidelijkheid over de kosten van een makelaar. Niet zo gek, want waar betaal je als aan- of verkoper nou eigenlijk voor en is de voorgestelde prijs of courtage wel realistisch? In deze blog leggen we jou de verschillende én onze werkwijze uit.

 Vaste prijs of courtage?

Laten we direct eerlijk en duidelijk zijn: een “standaard makelaarsprijs” bestaat niet. De prijs of courtage die een aan- of verkoper gemiddeld aan een makelaar betaald is erg afhankelijk van de woningprijs en manier van verrekening. Vereniging Eigen Huis vergeleek begin februari 2020 100 makelaarsoffertes en kwam op een gemiddelde courtage van 1,38% van de verkoopprijs uit. De hoogste courtage die zij tegenkwamen was 2,12% en de laagste 0,5%. Slechts een kwart van de offertes hanteert een vaste verkoopvergoeding tussen de € 1.500,- en € 7.000,-. Soms kwamen hier verrassingen bij omdat het achteraf excl. BTW bleek waardoor de kosten hoger uitvielen dan verwacht.

Bovenop de vaste prijs of courtage berekent 8 van de 10 makelaars opstartkosten voor het opmeten van de woning, het maken van een professionele verkooppresentatie en -brochure en het plaatsen van de woning op Funda. Gemiddeld wordt hier € 550,- voor betaald. Voor een eventuele extra advertentie in bijvoorbeeld een (plaatselijke) krant of deelname aan een Open Huizen dag wordt veelal nog eens een losse bijdrage gerekend.

Zijn die prijzen redelijk?

Ja en nee. Iedere makelaar is vrij om te kiezen voor een eigen tarief of courtage. Vraag je daarom vooral af of de prijs die een makelaar jou voorstelt realistisch voelt. Bedenk je hierbij dat een courtage op basis van de aan- of verkoopprijs van jouw woning niet vaststaat bij de start van de aan- of verkoop. Als een koper van een woning, zeker in deze tijd, een bod uitbrengt dat boven de vraagprijs uitkomt, betaal je uiteindelijk over de volledige verkoopprijs het courtage percentage. En dus niet alleen over de afgesproken vraagprijs.

Vaste aan- en verkooptarieven

Bij Voorst Makelaardij zijn wij eerlijk en transparant over onze dienstverlening en de daarbij horende prijs. Zo weet jij van te voren wat jij van ons kunt verwachten en welke kosten dat met zich meebrengt. Ons verkooptarief is gebaseerd op een eerlijk courtagepercentage voor jouw verkoop en de tijd en moeite die wij in de verkoop van jouw huis stoppen. Bij ons betaal je namelijk 1,15% (inclusief BTW) over de verkoopprijs. Voor de aankoopbegeleiding van een woning hanteren wij één vast tarief. De aankoopbegeleiding is incl. 5 bezichtigingen, wil je meer woningen bezichtigen? Dan betaal je per extra bezichtigingen een vooraf besproken tarief. Wanneer je aankoop en verkoop combineert zullen wij een voordelig aanbod doen zodat jij een one-stop-shop ervaring hebt.

No cure, no pay

Pas wanneer wij jouw woning definitief aan- of verkocht hebben, ontvang je de rekening van onze werkzaamheden. Deze rekening wordt meegenomen op de eindnota van de notaris en betaal je daardoor slechts enkele dagen voor de daadwerkelijke sleuteloverdracht. De enige uitzondering hierop zijn de al eerder aangegeven opstartkosten. Deze betaal je zodra de woning online zichtbaar is en jij er zeker van bent dat wij jouw woning presenteren zoals gewenst. Zo weet je niet alleen zeker dat de (ver)koop ook daadwerkelijk door gaat, maar ben je er tegelijkertijd van verzekerd dat wij ons uiterste best doen voor een goede koop of verkoop van jouw woning!

Tips

Iedere makelaar komt graag bij jou thuis om de waarde van jouw woning vast te stellen en kennis te maken. Bij Voorst Makelaardij is dit kosteloos en geheel vrijblijvend. Ga nadat je (meerdere) offertes hebt ontvangen altijd na wat een makelaar aanbiedt voor de prijs die in de offerte is opgenomen. Staar je niet blind op enkel een courtage of vaste prijs, maar ontdek of er gewerkt wordt met een full service pakket (en zo ja, wat zit hier allemaal bij in?) of dat er in de offerte eigenlijk niet duidelijk vermeld wordt wat er de komende weken gaat gebeuren? Denk ook aan de controle op inclusief en exclusief BTW prijzen en eventuele bonustarieven. Er zijn namelijk ook makelaars die voor het % overbiedingen nog een bonustoeslag vragen. Met andere woorden ga met open ogen en zonder vragen de samenwerking in met een makelaar. Heb je nog wel vragen n.a.v. een offerte? Neem dan zeker contact op!

Heb je een makelaar op het oog? Controleer als laatste check of de vaste prijs of courtage overeenkomt met tarieven die andere (niet uitgenodigde) makelaars uit de omgeving hanteren. Is het verschil erg groot? Geef dit dan aan en bespreek samen waar het verschil door ontstaat.

Denk je er over na om jouw huis te verkopen en ben je benieuwd naar de verkoopwaarde van jouw woning of onze werkwijze? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende, gratis waardebepaling. Wij komen graag bij je langs om kennis te maken!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×