Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Hoe bepaal ik de ideale vraagprijs voor mijn woning?

Ga je voor een snelle koop, of ontvang je liever een zo hoog mogelijk bod? Kies je voor zekerheid, of ben je bereid een risico te nemen? Te hoog, te laag, precies goed of misschien toch te ‘braaf’. De prijsbepaling van een woning heeft te maken met verschillende keuzes en strategieën. Aan ieder voordeel kleeft ook een nadeel, en andersom. De vraag is dus: hoe bepaal je de ideale vraagprijs voor jouw woning?

De verkoper bepaald

Voordat we beginnen vinden we het belangrijk om te melden dat jij – als eigenaar van de te verkopen woning – aan het einde van de ‘rit’ bepaald wat de definitieve vraagprijs wordt. Natuurlijk adviseren wij als makelaar je hierin graag en bieden we je één of meerdere prijsopties aan. Het kan daarbij wel zo zijn dat ons advies anders is dan jij van te voren in gedachte had. De vraagprijs kan hierdoor hoger, maar ook lager uitvallen. Gelukkig leven we momenteel in een gunstige woningmarkt voor verkopers. In goed overleg is er dan ook veel mogelijk!

5 factoren voor het bepalen van de ideale vraagprijs

  1. Scherpe prijsstelling

Wanneer je er in de huidige woningmarkt voor kiest om de vraagprijs van jouw huis (te) hoog aan te houden, kan dit ervoor zorgen dat jouw woning niet direct verkocht wordt. De kans is zelfs groot dat de uiteindelijke opbrengst lager zal zijn dan wanneer je voor een scherpe prijsstelling kiest. Hoe dat kan? Het heeft vooral te maken met de hoeveelheid biedingen die je zult ontvangen. Hoe aantrekkelijker jouw huis geprijsd is, hoe groter de doelgroep is die je zult bereiken. Maar ook: hoe meer mensen de druk voelen om jouw huis te willen kopen, hoe hoger er wordt geboden.

  1. De staat van jouw woning

Is jouw huis goed onderhouden, of is een opkapbeurt wel op zijn plaats? De onderhoudsstatus van jouw woning heeft een grote invloed op de vraagprijs. Naast eventueel kluswerk is ook het energielabel van jouw woning van belang. Extra voorzieningen die bij de woning horen zoals zonnepanelen, waterontharder, horren of een zonnescherm kunnen daarnaast nog van invloed zijn op de prijs die jij voor de verkoop van jouw woning kunt vragen.

  1. De ruimte in en rondom huis

Hoeveel woon- en perceeloppervlakte bezit je eigenlijk? En is dat van jezelf, of staat jouw huis op erfpacht? Er zijn verschillende databases waarbij prijzen per type woning en regio beschikbaar zijn. Je kunt je vast voorstellen dat de prijs per m2 in regio Zwolle voordeliger is dan in Amsterdam. De in de database opgenomen prijzen zijn een mooi referentiepunt om de prijs voor jouw woning op te baseren.

  1. Kijk naar jouw woonomgeving

Woon je vlakbij een supermarkt, school of sportvereniging? Of staat jouw huis verder van dit soort voorzieningen af? Bedenk wat er bij jou in de buurt op loopafstand beschikbaar is, maar kijk ook naar buurhuizen die kortgeleden zijn verkocht of nog te koop staan. Door vergelijkbare woningen op Funda te zoeken en naast jouw woning te leggen, krijg je al een goed beeld van een mogelijke vraagprijs. Bovendien krijg je zo ook direct inzicht in de populariteit van en concurrentie in jouw buurt.

  1. Formuleer jouw eigen wensen

Houd niet alleen rekening met de feiten, maar bedenk ook welke koopsom jij zelf redelijk vindt om voor jouw huis te ontvangen. Het is daarbij zeker niet onverstandig om rekening te houden met de overwaarde die je nodig hebt om jouw volgende (droom)huis te kunnen kopen, de verbouwing die je daar nog wilt laten plaatsvinden en makelaarscourtage van 1,15% (incl. BTW) die je dient te betalen bij de verkoop van jouw woning.

De juiste Funda vraagprijs

Vraagprijzen worden bij de verkoop van een woning veelal afgerond op een psychologisch getal, wat voor de potentiële koper aantrekkelijker overkomt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan € 350.000,- of € 295.000,-. Zo af en toe komt er een woning in de verkoop met een zogenoemde ‘supermarktprijs’. Deze prijzen eindigen op 95 of 99, zoals € 349.995,-. Door een supermarktstrategie te hanteren valt de woning wel op, maar is het ook mogelijk dat de woning niet getoond wordt in het Funda aanbod.

Funda werkt namelijk met verschillende prijscategorieën. Wat de meeste huizenzoekers niet weten, is dat de prijsklasse in de kolom ‘tot’, eigenlijk ‘tot en met’ betekent.  Een woning die minimaal € 350.000,- moet opleveren, kun je dus ook het beste voor deze prijs in de markt zetten. Wanneer je namelijk voor € 349.500,- of € 349.995,- kiest, is de woning enkel zichtbaar tot € 350.000,-. Kies je voor een prijs van € 350.000,-, dan is de woning ook zichtbaar in de categorie vanaf € 350.000,-.

Ons advies

Strategisch gezien is een afgeronde vraagprijs dus interessanter. Deze prijssoort trekt bovendien ook meer paginabezoekers op Funda aan. Uit onderzoek is gebleken dat woningen met een afgeronde prijs daardoor gemiddeld één week sneller worden verkocht dan vergelijkbare huizen met een ‘supermarktprijs’.

In de hiervoor benoemde vijf factoren begonnen we al met de snelheid van verkoop. Dat is in onze ogen dan ook de meest cruciale factor voor het bepalen van de strategie achter de vraagprijs. Hoe sneller jij jouw huis wilt verkopen, hoe ronder de vraagprijs mag zijn. Heb je geen haast en wil je liever de hoogste verkoopprijs? Dan is het vooral de kunst om de marktwaarde van de woning aan te laten sluiten op de vraagprijs.

Ben jij benieuwd wat jouw woning waard is? Als verkoopmakelaar bezoeken wij wekelijks meerdere huizen voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling. Benut dus gerust onze kennis en expertise, om te ontdekken welke vraagprijs wij voor ogen hebben. Maar weet ook: een vraagprijs is voor ons geen maximum verkoopbedrag. Het is vooral een uitgangspunt voor de onderhandelingen!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×