Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Gratis Woningwaarde Check - Verkoopplannen?

Vraag een woningwaarde check aan.

Wat zou jij doen eerst kopen of toch eerst verkopen?

Door de veranderende woningmarkt in Zwolle komen er andere vragen bij ons als makelaars terecht. Een vraag die we de laatste tijd weer krijgen is: “Kan ik beter mijn huis eerst verkopen? Of kan ik beter eerst een nieuw huis kopen?” Deze vraag is heel logisch, zeker gezien de onzekerheid in de markt. In dit artikel geven wij je een overzicht van de voor- en nadelen van het eerst kopen dan wel verkopen van je huis

Wat is de reden om te verhuizen?

Dat wij de keuze niet zwart wit kunnen maken heeft te maken met de reden waarom mensen ervoor kiezen om te gaan verhuizen. Wil je juist wat meer ruimte? Of wil je juist kleiner wonen? Maar wellicht wil je ook wel juist een meer energiezuinige woning. Allemaal redenen die vragen om een andere aanpak en andere keuzes. Onze eerste tip is dan ook om de redenen op een rij te zetten. Waarom wil je verhuizen? En aan welke eisen moet jouw droomwoning voldoen? Pas als je dit weet kan je een meer gedegen keuze maken tussen eerst kopen dan wel verkopen.

Voor- & Nadelen wanneer je eerst gaat kopen

 1. Voordeel:
  Je weet waar je straks gaat wonen en daardoor kunnen koop en verkoop ook redelijk naadloos op elkaar aansluiten. Geen “ik kan geen huis vinden” stress. Rust dus! Nog steeds zien wij veel mensen die eerst hun droomhuis kopen om daarna pas hun woning in de verkoop te zetten. Begin 2022 was dit ook de meest logische keuze. 
 2. Nadeel:
  Je loopt een financieel risico. Door gebeurtenissen in de wereld en de gevolgen daarvan zoals stijgende energiekosten, hoge inflatie en oplopende hypotheekrente merken we dat woningen langer te koop staan. We zien dan ook dat de woningprijzen in Zwolle aan het stabiliseren of zelfs aan het dalen zijn, ten opzichte van de cijfers van een jaar geleden. Gegarandeerde overbiedingen op je woning in Zwolle is niet meer vanzelfsprekend. De wereld economie en gebeurtenissen in de wereld hebben een sterke stempel op de huizenmarkt. Hierdoor kan je stress ervaren bij het eerst kopen van een huis. 

Onzekerheid door de economische omgeving

Veel mensen kennen wel woningbezitters en verhalen die tijdens de recessie van 2008 en de instorting van de woningmarkt financieel compleet het schip zijn ingegaan. Mensen die een prachtige woning gekocht hadden, maar hun baan verloren. Gevolg? Ze konden hun financiële lasten niet meer dragen. Maar ook mensen die vóór de crisis een huis hebben gekocht en gewoon jaren met 2 huizen hebben gezeten. Je kan zelf wel invullen dat dat veel geld heeft gekost! Het kan goed gaan, maar er zijn ook verhalen dat het minder goed is afgelopen.

Onze tip: Bereid de verkoop wel alvast voor

Besluit je om eerst te kopen? Overweeg dan serieus om de verkoop van je huidige huis ook alvast op te starten. Dat wil zeggen: zorg dat je huis spic en span is, alle kleine reparaties (die je al jaren wilde doen) zijn gedaan en dat zelfs de foto’s, teksten en plattegronden zijn gemaakt. Alles staat dan klaar en aIs de koop met de verkopers van je nieuwe huis rond is, kan er snel geschakeld worden. We kunnen dan letterlijk met één druk op de knop je huis op Funda plaatsen. Dat kan een groot verschil maken.

Voor- & Nadelen wanneer je eerst gaat verkopen

 1. Voordeel:
  Je weet precies hoeveel geld je kunt besteden aan een nieuw huis. Financieel totaal geen onzekerheid!
 2. Nadeel:
  je hebt nog geen nieuw huis en je weet op het moment van verkoop van je huis dus nog niet waar je straks gaat wonen! Geen nieuwe woning gevonden voordat je je huis uit moet betekent op zoek moet naar een tussen oplossing. Dit kan dus best veel stress geven!

Als je er niet tegen kan om financiële risico’s te nemen dan is dit doorgaans de beste optie eerst verkopen en dan gaan kopen. Wij krijgen wel eens de vraag of wij ook situaties tegenkomen waarbij het vinden van een nieuw huis uiteindelijk toch echt niet lukt? Wij kunnen je geruststellen dat dit eigenlijk nog nooit gebeurd is.

Naadloze overgang van woningen niet altijd mogelijk

Wat wij vaker meemaken, is dat de overdracht van het oude huis en de oplevering van het nieuwe huis niet naadloos op elkaar aansluiten. In dat geval ga je dus op zoek naar een tijdelijke tussenoplossing. De leukste tussenoplossing hebben wij wel gezien bij een gezin dat van juni t/m september op een camping ging wonen. De kinderen hadden de zomer van hun leven! Maar eigenlijk heeft iedereen altijd wel tijdig genoeg een nieuwe (tijdelijke) woning gevonden! Belangrijk om hierbij te onthouden is dat je jezelf goed moet voorbereiden. Weet wat de kansen en mogelijkheden zijn. Zo voorkom je grote verrassingen.

Laat je altijd goed informeren over financiën

En of jij nu eerst gaat kopen of eerst gaat verkopen; kies bewust en laat je goed voorlichten door je financiële tussenpersoon. Deze persoon kan ook meedenken in de financiële risico’s. Neem deze inventarisatie mee in je beslisproces, eerst kopen of eerst verkopen, zo weet je dat je een weldoordachte keuze maakt.

Weten wat je woning waard is?

Heb jij vragen over de verkoop van je woning of wil je graag de waarde van je woning weten? Vul het contactformulier in en wij komen vrijblijvend langs voor een verkoopadvies en waardebepaling van je woning!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×