Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat zou jij doen eerst kopen of toch eerst verkopen?

Misschien heb jij de afgelopen tijd er ook wel over nagedacht en met familie gesproken, zullen we ook gaan verhuizen? We willen graag wat meer ruimte of juist wat kleiner gaan wonen, zo heeft iedereen wel een reden om toch de stap te gaan maken.

Als makelaar krijg ik de vraag: wat zal ik doen: eerst een nieuw huis kopen en dan mijn huidige huis verkopen of toch maar eerst starten met de verkoop en dan kijken wat er op mijn pad komt?

Met de huidige krapte op de woningmarkt wordt deze vraag steeds vaker gesteld, wat als ik mijn huis verkoop en er komt geen geschikte woning voor ons in de verkoop? Of de onzekerheid dat je je huis niet verkoopt voordat je je nieuwe huis krijgt omdat je in de huidige woningmarkt heel snel moet schakelen.

Degene met verhuisplannen verwacht vervolgens van mij eigenlijk het verlossende antwoord te krijgen. Maar helaas dit antwoord kan ik ook niet geven!
Waarom niet? Omdat iedere situatie anders is. Ieder huis is anders, maar vooral ook ieder mens is anders. En eerst een nieuw huis kopen en dan je huidige huis verkopen heeft voordelen en nadelen, maar eerst verkopen en dan pas kopen heeft ook voor- en nadelen. In deze blog een overzicht waar je aan moet denken en wat tips als je met dit dilemma zit.

 EERST KOPEN:

  1. Voordeel: Je weet waar je straks gaat wonen en daardoor kunnen koop en verkoop ook redelijk naadloos op elkaar aansluiten. Geen “ik kan geen huis vinden” stress. Rust dus! En in deze tijd van een zeer beperkt aanbod zie ik dan ook heel veel mensen die kiezen om eerst te kopen en dan te verkopen.
  2. Nadeel: Je loopt wel een financieel risico. Iedereen weet nog wel wat er gebeurde na 9/11 en ook de val van Amerikaanse bank had direct invloed op de woningmarkt. Het aantal transacties daalden direct zeer sterk en wat er na 15 september 2008 met de huizenprijzen is gebeurd weet bijna iedereen. De wereld economie heeft een sterke stempel op de huizenmarkt en niemand heeft daar invloed op en dat dit stress kan geven is duidelijk.

Uit mijn eigen omgeving ken ik mensen die tijdens de recessie en de instorting van de woningmarkt financieel compleet het schip zijn ingegaan. Mensen met een prachtige woning maar de financiële last nauwelijks konden dragen doordat er bedrijven failliet gingen en ze werkloos werden. Woning onverkoopbaar en de banen lagen ook niet voor het oprapen. Ook ken ik mensen die net vóór de crisis een huis hebben gekocht en gewoon jaren met 2 huizen hebben gezeten. Je kan zelf wel invullen dat dat veel geld heeft gekost!

Maar….in deze tijd gaat het meestal goed…alleen in 2008, voorafgaand aan de crisis ging het ook meestal goed….

Besluit je om eerst te kopen? Overweeg dan serieus om de verkoop van je huidige huis ook alvast op te starten. Dat wil zeggen: zorg dat je huis spic en span is, alle kleine reparaties (die je al jaren wilde doen) zijn gedaan en dat zelfs de foto’s, teksten en plattegronden zijn gemaakt. Alles staat dan klaar en aIs de koop met de verkopers van je nieuwe huis rond is je dan snel kan schakelen en je huis letterlijk met één druk op de knop op Funda staat.

EERST VERKOPEN

  1. Voordeel: Je weet precies hoeveel geld je kunt besteden aan een nieuw huis. Financieel totaal geen onzekerheid!
  2. Nadeel: je hebt nog geen nieuw huis en je weet op het moment van verkoop van je huis dus nog niet waar je straks gaat wonen! Geen nieuwe woning gevonden voordat je je huis uit moet betekent op zoek moet naar een tussen oplossing. Dit kan dus best veel stress geven!

Als je er niet tegen kan om financiële risico’s te nemen dan is dit doorgaans de beste optie eerst verkopen en dan gaan kopen. Of ik wel eens een situatie tegenkom waarbij het vinden van een nieuw huis uiteindelijk toch echt niet lukt? Nee, eigenlijk nog nooit meegemaakt!

Zelf hebben wij met ons gezin destijds ook voor deze optie gekozen, ook ik houd van zekerheid.

De verkoop van onze woning kwam na deelname aan de Landelijke Open Huizendag in 2014 in een stroomversnelling toen dan ook ’S Avonds om 22.00 uur de makelaar belde dat de kopers akkoord gingen met ons voorstel maar met het tegenvoorstel dat de overdracht over 6 weken moest plaatsvinden vonden wij dat geen probleem. Daar hadden we al rekening mee gehouden en meerdere opties vooraf bekeken.

Eerst in ons eigen netwerk gekeken en op facebook een bericht geplaatst dat ons huis was verkocht maar dat we op zoek moesten naar een tijdelijke huurwoning. Het toeval wilde dat er gelijk twee mensen uit mijn privé netwerk reageerden dat ze wel een huis voor ons wisten. Dat hebben we toen ook gehuurd. Het toeval wilde dat er in dezelfde week ook een nieuwbouwwoning terug kwam uit optie op een plek waar wij graag wilden wonen. Nooit gedacht dat dit binnen ons bereik lag, maar nadat onze financiële tussenpersoon ook nog melde dat onze netto hypotheek maandlast zelfs €500,00 lager waren als in onze vorige woning hebben we gelijk getekend! Zo kwam uiteindelijk alles goed.

Wat ik wel vaker meemaak is dat de overdracht van het oude huis en de oplevering van het nieuwe huis niet naadloos op elkaar aansluiten en er dus naar een tijdelijke tussenoplossing gezocht moest worden. De leukste tussenoplossing vond ik wel van het gezin dat van juni t/m september op een camping (De Agnietenberg) ging wonen. De kinderen hadden de zomer van hun leven!!!! Maar eigenlijk heeft iedereen altijd wel tijdig genoeg een nieuwe (tijdelijke) woning gevonden!

Een punt is wel dat het super belangrijk is dat je je heel goed oriënteert voordat je je eigen huis verkoopt!

En of jij nu eerst gaat kopen of eerst gaat verkopen; kies bewust en laat je goed voorlichten door je financiële tussenpersoon zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als het uiteindelijk toch anders loopt dan je had gepland…dat is echt super balen, maar je weet voor jezelf dat je een weldoordachte keuze hebt gemaakt. Succes met kiezen!

Heb jij vragen over de verkoop van je woning of wil je graag de waarde van je woning weten?

Vul het contactformulier in en ik kom vrijblijvend langs voor een verkoopadvies en waardebepaling van je woning!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×