Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Ontwikkelingen op Zwolse huizenmarkt 2022

“Huizenprijzen kelderen”, “overbieden in Zwolle al verleden tijd” of: “NVM-cijfers tonen een keerpunt op de huizenmarkt van 2022”. Je kunt het je zo gek niet bedenken of de kranten en nieuwssites staan er vol mee. Het is overduidelijk dat de huizenmarkt nieuws van de dag is. Maar wát is het echte nieuws over de huizenmarkt? Wat is er gaande? En nog belangrijker: wat kun je  verwachten? In deze blog praten we je er uitgebreid over bij.

Feitelijk nieuws: de huizenmarkt in 2022

Laten we met de feiten beginnen. Uit onderzoek van NVM blijkt dat in het derde kwartaal van 2022 80% meer woningen te koop stonden dan vorig jaar. Ook is de gemiddelde woningprijs
met 2% aanzienlijk minder snel gestegen dan in 2021. Maar wat betekent dat concreet? Er is namelijk nogal wat gaande in de wereld. Onrust rondom de inflatie, de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Afwachtende kopers en minder woning bezichtigingen

Als makelaarskantoor in Zwolle merken wij al een aantal maanden de effecten van deze zorgen over de huizenmarkt in 2022. De torenhoge gas- en energieprijzen zorgen voor afwachtende kopers. Is dit nog wel het goede moment? Als gevolg daarvan druppelen de aanvragen voor woning bezichtigingen langzaamaan binnen. En dat terwijl onze telefoon eerder roodgloeiend stond zodra wij een nieuw huis online plaatsten.

Woningkopers zijn serieuzer

Minder woning bezichtigingen betekent zeker niet een verminderde kans om je huis te verkopen. De ontwikkelingen op de huizenmarkt brengen namelijk ook een positieve wending met zich mee. De kijkers die komen zijn een stuk serieuzer en geïnteresseerden in de woning(en) die wij te koop aanbieden. Bovendien verkopen wij nog steeds huizen boven de vraagprijs. Dat daar nu acht in plaats van eerder minstens 20 kijkers op af komen, heeft niet altijd een negatieve invloed. Aan kwalitatieve biedingen nog geen gebrek!

Volle agenda maakt woning bezichtigen uitdagend

Het verminderde aantal kijkers vraagt daarentegen wel om wat extra creativiteit. Van ons, maar bovenal van potentiële kopers. Hybride in plaats van volledig thuiswerken maakt het voor hen lastig(er) om vrij te krijgen om een woning te bezichtigen. De eerder door ons georganiseerde kijkdagen waren praktisch en prettig voor onze verkopers, maar blijken nu lastiger te vullen. Om onze verkopers te ontlasten staan wij zo af en toe voor een flinke agendapuzzel. Maar… daar draaien wij onze handen niet voor om. We proberen bezichtigingen altijd te combineren, zodat onze verkopers niet iedere keer hun huis opnieuw hoeven op te ruimen. Laat staan dat zij voor de zoveelste keer op pad moeten met kind(eren) of huisdier(en).

Stijgende hypotheekrentes

Naast de hoge energierekening heeft ook het stijgende rentepercentage effect op de huizenmarkt. Een jaar geleden bevond de hypotheekrente zich op het allerlaagste niveau ooit. Inmiddels leven we in andere tijden en is de hypotheekrente minstens twee keer verdubbeld. De hypotheekrente volgt daarmee de net zo hard gestegen kapitaalmarktrente (rentes vanaf twee jaar) op.

Hogere maandlasten nadeel voor starters op de woningmarkt

Een  verhoogde hypotheekrente betekent hogere maandlasten. Oftewel: onder aan de streep kun je ten opzichte van een jaar geleden nu minder geld lenen voor dezelfde prijs. Daardoor neemt ook het bestedingspatroon van potentiële kopers (verder) af. Zeker voor starters wordt het hierdoor nog lastiger om na een woning bezichtiging over te gaan tot een serieus bod. Of we de piek al hebben behaald is onbekend en ligt helaas niet in onze handen. Kijkend naar de vooruitzichten verwachten wij dat de hypotheekrente de komende tijd nog iets zal groeien.

Energielabel van invloed op huizenprijzen

Onder onze kijkers merken we daarnaast een verhoogde interesse in het energielabel en de isolatievoorzieningen van een woning. Niet zo gek ook, nu de energieprijzen door het dak schieten. Om torenhoge rekeningen te voorkomen zijn veel potentiële kopers op zoek naar een goed geïsoleerde woning. Het liefste zelfs met energielabel A. Gelukkig kent Stadshagen veel woningen die hieraan voldoen. Deze duurzame pre zorgt daardoor voor een redelijk stabiele invloed op de huizenprijzen in de Zwolse nieuwbouwwijk.

Onrealistische huizenprijzen in Zwolle?

Betekent dat dan dat de huizenprijzen buiten Stadshagen op lossere schroeven staan? Misschien. Wat ons vooral opvalt is dat verkopers nog vaak een hoge waardebepaling verwachten. Dat lijkt wellicht gunstig, totdat je overgaat tot de échte verkoop. De hoge vraagprijs zorgt voor onvoldoende kwalitatieve of soms zelfs helemaal geen kijkers. Om de woning toch te kunnen verkopen wordt na een tijdje vervolgens toch de prijs verlaagd! In onze ogen is dit absoluut een gemiste kans. Je maakt immers maar één keer de eerste indruk, dat geldt voor een woning presentatie net zo.

Werk vanuit een reële marktwaarde voor jouw woning

Wij kiezen er daarom bewust voor een reële marktwaarde voor jouw woning af te geven. Zo weet jij waar je aan toe bent en waar je bij de aankoop van een nieuwe woning rekening mee kunt houden. Oók wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht en nog even moet wachten op de oplevering. Soms loopt de verkoop van een woning ook bij ons anders dan wij van te voren gedacht hadden. In dat geval gaan wij met de verkopers in gesprek en beslissen we samen wat we veranderen. Bovendien werken wij volledig op no cure, no pay basis en zit jij nergens aan
vast.

Belangrijkste aandachtspunten voor de huizenmarkt in 2022

Goed, houd je vast want dan komt nu wellicht een domper. Dé huizenmarkt toekomstvisie of glazen bol hebben wij helaas (ook) niet. Hopelijk had je daar niet te hard op gehoopt? Wees gerust: degene die jouw woning bezichtigt heeft die glazen bol ook niet. Wat we je wel kunnen vertellen is dat potentiële kopers steeds verder vooruit denken. Voortbordurend op de “wat als…” vraag zoeken de meeste kopers een huis waar zij in kunnen blijven wonen. Ook als dat betekent dat er één of meerdere kinderen, een huisdier of andere gezelligheid bij in zal trekken.

Geen reden tot paniek  – Blijf rustig & reëel

Als afsluiter hebben wij dan ook één belangrijke tip: blijf rustig én reëel. Er is geen enkele reden tot paniek, de huizenmarkt is namelijk niet ingestort. Er zijn nog meer dan voldoende kwalitatieve kopers én kapers op de kust. Het is alleen nog net iets belangrijker geworden om hen op de juiste wijze aan te trekken. Gelukkig helpen wij jou daar graag bij! Oh, en vergeet nooit: resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

Vergelijk niet met resultaten van eerder

Misschien hebben jouw buren een half jaar geleden hun huis verbazingwekkend snel of flink boven de vraagprijs kunnen verkopen. Misschien krijg jij er in de huidige huizenmarkt net iets minder voor, of duurt de verkoop een weekje langer. Waar het volgens ons om draait is het uiteindelijke doel: tevreden kopers én verkopers. Om dat te bereiken verzorgen wij een professionele, reële en aantrekkelijke woning presentatie, dan volgt de rest vanzelf. Geloof ons, wij hebben ervaring en helpen je graag.

Je huis verkopen? Laten we kennismaken

En, vielen de ontwikkelingen op de huizenmarkt in 2022 je mee? In onze ogen verandert de huizenmarkt in Zwolle wel degelijk, maar is er geen enkele reden tot paniek. Het houdt ons zelfs extra scherp! Maak je dus geen zorgen, maar laat je vooral goed informeren en begeleiden. Vraag gerust een gratis waardebepaling aan, wij komen graag vrijblijvend bij je langs om kennis te maken. Wie weet tot gauw!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×